DEELNEMER

Reviews

REVIEW

Ine

Graag wil ik jullie laten weten hoezeer ik heb genoten van mijn eerste keer op Charme. En ik niet alleen, ook mijn dochter, mijn zoon en schoondochter plus twee kinderen waren heel enthousiast.

Wat was ik gelukkig op Charme.

Ik zal proberen dat onder woorden te brengen. Om te beginnen: de plek. Kamperen vind ik pas echt als het zo natuurlijk mogelijk is. Wel was ik blij met het huisje Jean Noël, vanwege mijn pijnlijke gewrichten! Het prachtige terrein, groot genoeg om te verdwalen: op de donderdag, toen het zo regende, kon ik mijn groep ’s middags niet meer vinden en dwaalde roepend door het bos…een mooie ervaring! Uiteindelijk werd ik gered door de kapitein van het avondtheater en zo werd het een toneelstuk op zichzelf. Dan: de mensen. Wat fijn om zoveel aardige, betrokken mensen om je heen te hebben, allemaal intensief bezig met hun eigen creatief proces. En wat een fantastische docenten hadden we! Zoveel geleerd, zoveel ervaren, zoveel gepraat. Het klinkt wat modieus ben ik bang, maar het bracht me dichter bij mezelf en ik heb voor het eerst sinds lange tijd ervaren dat dat een prima plek is om te zijn.

Ik kan maar nauwelijks vermoeden hoe ongelooflijk veel werk, tijd en energie jullie hierin steken en ik wil jullie daar heel graag hartelijk voor bedanken.

Volgend jaar weer? Volgend jaar weer!

REVIEW

Gemma

We hebben zo genoten van een fantastische week en willen jullie daarvoor bedanken. De groep heeft het geweldig gehad, en onze nieuwe deelnemer Emile zei dat het al zijn verwachtingen overtrof.
Gezongen met Koos, gedanst met Jannie, gedichten gemaakt en geluisterd. Cabaret met Irene en Remco en Stijn. In een week Charme lach ik meer dan in een jaar gewoon leven. Lees meer
Sarah en Hannah hebben een fantastische podcast geproduceerd. Je ziet ook echt, dat Sara Charme helemaal eigen heeft gemaakt. Er was een fijne en intieme sfeer bij de opnames.

….De sauna was ook een hele fijne toevoeging, we hebben ons daar opgeladen in een totale oase van rust.
Wij zitten middenin de “Charmedip”, voor ons rest terugdenken aan de nieuw gemaakte herinneringen. Met weemoed, een lach en een traan.
Heel erg bedankt, erg veel liefs
Emma, ook namens Remy, Aafje, Maria, Lennart en Remy
PS: het barteam was dit jaar weer om te zoenen. Dank aan die tijgers 🙂 Elmar, Bowie Sarah en Berry

REVIEW

Ruud

‘Bij Charme ga je uit je hoofd’, zeg ik altijd onderweg naar Frankrijk. Daarom kiezen wij met onze familie altijd de eerste week van de vakantie om naar Charme te gaan. Waar je de auto nog ingaat met de laatste agendapunten van de net verlaten vergadering in je hoofd, en je net voor de grens nog de laatste e-mails wegwerkt, ben je vanaf de eerste minuut op Charme los van alles. Lees verder Leve de wifi-vrije zone! De volgende dag ben je bijna vergeten wat voor werk je ook alweer deed. Hier wordt de ratio vervangen door intuïtie, gezond verstand door gevoel, en verplichting door vrijheid.

….Vanaf dag 1 voelen mijn kinderen  zich veilig, vertrouwd en uitgedaagd  op Charme. Er ontstaan vriendschappen voor het leven en ik zie met eigen ogen dat er met de voorstellingen die ze geven een zelfvertrouwen wordt opgebouwd die ze in hun dagelijkse leven op bijvoorbeeld school direct toepassen.
De normen en waarden die Charme hanteert in vrijheden, regels en omgaan met anderen zijn dezelfden die ik als mens en als ouder hanteer. Ze worden met een vanzelfsprekendheid gehanteerd dat je Charme moet complimenteren met het feit dat het precies die mensen naar hun camping brengt die zich bij die normen en waarden ook thuis voelen.
En daar waar de jongeren worden uitgedaagd om die normen en waarden voor zichzelf te gaan ontwikkelen, en ze dus worden uitgedaagd om de grenzen ervan op te zoeken, slaagt Charme erin om een mooie balans te vinden tussen sturend gedrag en zelfstandigheid. Je kunt in een week dan ook aardig groeien als kind of puber.
En ook als ouder en volwassene ben je na een week weer volop uitgedaagd om je eigen grenzen te verkennen, en je comfortzone meer dan eens te verlaten.

REVIEW

Marihuela

Lieve Charme
Vandaag moest onze jongste dochter (15 jaar) een presentatie houden voor CKV. Ze zit in 4 VWO en dit telt al mee voor je examen (zucht). Het was wel een mooie opdracht. Hoe je op het gebied van kunt en cultuur gevormd bent. Een persoonlijk paspoort. Het kon natuurlijk alles zijn! Muziek, beeldend, theater, reizen (cultuur). En ze kan uit veel kiezen. Ze koos Charme.

….Ze heeft een prachtige presentatie gemaakt en gehouden over hoe Charme haar heeft gevormd en waar ze zich in heeft kunnen onderdompelen (haar woorden). Haar grotere zus heeft al een paar jaar een prachtige relatie met de vriend die ze heeft leren kennen op Charme.
Ik heb het al een paar jaar proberen onder woorden te brengen. Mijn dankbaarheid. Dat mijn gezin dit maar allemaal krijgt via Charme. Afgelopen zomer kon ik niet komen vanwege de wespen (die er vervolgens niet waren!) De opdracht voor onze CHOC-dochter was om een brief van je ouders mee te nemen “Waarom ben jij geboren?” Als je toch wist welke rimpelingen dat allemaal veroorzaakt heeft in onze gezinnen!
DANK!

REVIEW

François

Beste Charme,

Vandaag vertelde mijn zoon (15) dat hij met vrienden had gesproken over ‘waar zou je willen sterven’. In de zin van: wat is voor jou een bijzondere plek waar je je laatste adem zou willen uitblazen. Hij had zijn vrienden uitgelegd dat dat op Charme zou zijn.
Dat leek me een mooi compliment om met jullie te delen.

hartelijke groet,

Francois Beckers

REVIEW

Carlanne

Beste Janhenk,

Ik droomde vannacht dat ik in Coullons was op Charme en jou uit kon leggen waarom wij zo graag naar Charme willen komen.

15 jaar geleden was ik met mijn gezin, papa Paul ons kadokind Valentijn mijn dochter en zoon uit mijn eerste huwelijk op Charme. Ondanks de regen hadden wij 2 geweldige weken. Mijn zoon Tobias huilde toen wij naar huis reden (dat deed hij zelden) hij koos een pad aan de HKU, kunst en economie en werkt op het raakvlak kunst en commercie.

Mijn dochter last van chronische buikpijn en pestverleden, realiseerde zich in de groep dat het mogelijk was om het achter zich te laten en is inmiddels afgestuurd en naast arts organisator van evenementen met dans, muziek en yoga.

Toen kreeg Paul terwijl Valentijn nog maar 9 jaar oud was het bericht ‘uitgezaaide darmkanker niet te genezen, jullie hebben nog 3 maanden tot 1,5 jaar’. Hij heeft gevochten en toen Valentijn 13 jaar was stierf Paul. Daarna kwam de lockdown en waren wij met zijn 2 tweetjes thuis in rouw en er was niets meer. Nauwelijks school, geen sociaal leven, geen troost want wij mochten geen bezoek ontvangen net als iedereen.

November 2021 overleed mijn moeder, dit was voor Valentijn de druppel die zijn emmer deed overlopen. Hij gaat niet meer naar school en wil overstappen naar een mbo theater opleiding. Acteren, zingen, dansen, typetjes nadoen, gekke filmpjes was altijd al zijn ding thuis. Door een week op Charme vorig jaar is dat verlangen gegroeid. Er is een zeer strenge selectie dus of het lukt weten wij niet.

Daarom keek hij en ik als moeder zo uit naar de zomer, 2 weken met jongeren doen waar hij zo gelukkig van wordt, zijn pad vinden.

Ik schreef vorig jaar na Charme dit stukje (dankzij de schrijf-workshop van Bowie):

VERSPILDE TIJD

Het voelt als verspilde tijd

Dat zei mijn zoon na een week op Charme

Eerder kende hij het niet, samenzijn bij elkaar rond het vuur, zingen, dansen, theater

Net toen hij de juiste leeftijd had sloot alles, géén schoolmusical, géén kerstgala, geen feestjes.

Niets!

Vanmorgen zei hij: Ik voel zo’n leegte nu wij thuis zijn.

Nu weet hij wat hij mist.

Alsjeblieft laat onze jongeren weer het leven vieren!

Verspil ze niet

Hartegroet,

Carlanne Quaak

Voor als je nog meer wilt weten…